Wesele to dzień celebrowania radości, a co najbardziej kojarzy się Wam z radością? Czekolada, czekolada, czekolada! Sięgamy po nią w chwilach smutku, świętujemy momenty radości. Czekolada ceniona jest za swoje właściwości, traktowana jest jako afrodyzjak, który mocno pobudza zmysły. Oprócz tego czekolada zawiera substancje jak fenyloetyloamina czy kofeina. Powodują one wzrost serotoniny tak zwanego hormonu szczęścia.
Czego nie powinno zabraknąć w weselnym menu?
W weselnym menu nie może więc zabraknąć czekolady, która jest w stanie zadowolić nawet najbardziej wymagających smakoszy. Na weselnym stole może pojawić się nie tylko w roli tortu weselnego czy też lodów, ale jako muffinki czekoladowe, trufle czekoladowe w kształcie serca, belgijska czekolada na gorąco, tarta z owocami. Coraz więcej szefów kuchni eksperymentuje także z czekoladą w połączeniu z mięsem. W kuchni meksykańskiej jednym z popularnych dań jest gulasz meksykański z kawą, czekoladą i chili.
Fontanna czekoladowa – oryginalny pomysł na atrakcje na wesele
Czekoladowa fontanna to kolejny pomysł na słodką i niezapomnianą atrakcję dla gości weselnych. Dzięki specjalnej fontannie goście mogą spróbować ciepłej czekolady. Mogą nalewać ją do chrupiących wafelków lub maczać w niej świeże, egzotyczne owoce. Czekoladowe fontanny można wynająć lub kupić w sklepie internetowym. To od nas będzie zależało czy zainwestujemy w profesjonalny sprzęt dla gastronomii z 3-5 kaskadami, których cena zaczyna się od 1,5 tyś czy prostą fontannę do użytku domowego. Przy wyborze fontanny oprócz wielkości na pewno należy zwrócić uwagę na tworzywo z którego jest wykonana – najlepsze są te ze stali nierdzewnej, dzięki temu posłużą nam przez lata i będą łatwe w myciu. Pamiętaj, zrób duży zapas specjalnej czekolady do fontanny aby wszyscy goście mogli jej skosztować.
Słynna belgijska czekolada – raj dla smakoszy
Belgijska czekolada od lat słynie jako najlepsza na świecie. Warto więc zapoznać się z produktami dostępnymi na naszym polskim rynku. Najpopularniejsza belgijska marka to Callebaut. Firma ta od ponad 100 lat produkuje czekoladę Finest Belgian Chocolate w samym sercu Belgii, wykorzystując do tego najlepsze składniki, ziarna kakao pochodzących z upraw zrównoważonych z Zachodniej Afryki. Kolejną marką z ponad 170 letnią tradycją, cenioną na świecie, za wysoką jakość produktów jest Cacao Barry. Firma ta jest zarówno producentem czekolad jak również dodatków cukierniczych. Produkty tej firmy są używane w najlepszych restauracjach na wszystkich kontynentach.