Sztućce ze stali nierdzewnej to stylowy dodatek, dzięki któremu stół prezentuje się doskonale, a przygotowane dania smakują jeszcze lepiej. Wysoka jakość materiałów i wykonania nie gwarantują jednak nienagannej prezencji – konieczne jest również odpowiednie czyszczenie sztućców ze stali nierdzewnej. Jak pielęgnować takie sztućce, by błyszczały, by nie było zacieków i by przedłużyć ich żywotność?
Lśniące sztućce ze stali nierdzewnej bez zacieków
Sztućce ze stali nierdzewnej możemy myć ręcznie lub w zmywarce. Bez względu na metodę mycia, za każdym razem powinniśmy je ręcznie osuszać. Wycierając sztućce ściereczką bawełnianą lub z mikrofibry nie tylko unikniemy zacieków, ale także powstawania ognisk korozji, które z czasem mogą się pojawić, jeśli nie zadbamy o dokładne osuszanie każdego sztućca. Jeśli już do tego dojdzie, powinniśmy jak najszybciej zareagować. Pomocny będzie kwasek cytrynowy, z którego powinniśmy przygotować pastę na bazie wody. Za pomocą takiej pasty wyczyścimy sztućce ze stali nierdzewnej, pozbędziemy się korozji i osadów.
Połysk na sztućcach ze stali nierdzewnej uzyskamy poprzez polerowanie ich z wykorzystaniem oliwy lub gotując kwadrans w roztworze wody z octem. Wystarczy, że to garnka wlejemy litr wody i dodamy do niej 9 łyżek octu. Z kolei sztućce z drewnianą rączką wymagają osobnej pielęgnacji stali nierdzewnej i uchwytu z drewna. Ten powinniśmy raz na jakiś czas naoliwiać, zabezpieczając go przed matowieniem.
Odpowiednie czyszczenie i pielęgnacja sztućców ze stali nierdzewnej jest konieczna, by komplet prezentował się tak dobrze, jak po jego zakupie. Zabiegi pielęgnacyjne przeprowadzane systematycznie nie zajmują wiele czasu, a pozwolą cieszyć się perfekcyjną prezencją sztućców wiele lat.
Fot. Shutterstock.